Steeds meer jongeren in Nederland ervaren seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ruim de helft van de meiden en een op vier jongens heeft te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e 2023’ van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit en Soa Aids Nederland.
Voorbeelden zijn ongewenste aanrakingen zoals een hand op je bil, zoenen tot zelfs seks tegen je wil in. De gevolgen hiervan kunnen een grote impact hebben op de levens van jongeren, zoals angst, schaamte of zelfs trauma’s. Daarom is seksuele voorlichting rondom seksualiteit en het aangeven en herkennen van wensen en grenzen belangrijker dan ooit.
Toestemming wordt niet altijd goed ingeschat
Het aantal jongeren dat aangeeft dat ze ooit seksuele grensoverschrijding hebben meegemaakt, is gestegen. Vier procent van de jongens en 20% van de meiden geeft aan weleens gedwongen te zijn tot seksuele handelingen die zij niet wilden. In 2017 was dat nog respectievelijk 2% en 12%. Ruim de helft van de meiden (54%) en een op vier jongens (23%) hebben te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding: van ongewenste aanrakingen tot allerlei vormen van seks tegen de wil. In 2017 was dit respectievelijk 48% en 18%. Dit terwijl de meeste jongeren (94%) aangeven dat ze altijd zeker weten dat de ander ook seks wil. Tien procent van de jongeren geeft aan dat ze dit niet altijd checken. Meestal geven ze hiervoor als reden dat ze dit wel weten zonder dit te checken.
Lees hier het hele onderzoeksrapport.
Lees hier de samenvatting.